Окружење

Својим природним и културно-историјским садржајима, Бања заузима значајно место у туристичкој понуди наше земље. Ширу климатску и туристичку целину употпуњује комплекс Златара и Златибора а непосреднију шумовити Црни врх и Лисја стена (посебно са аспекта ловног туризма). Ова ужа и шира функционална целина поседује изузетно разноврсне мотиве туристичке понуде што заједно са лепотама града Прибоја, реке Лим и језерским површинама као и околним селима, чини окосницу и центар укупне туристичке понуде овог дела ЗАПАДНЕ ЗОНЕ СРБИЈЕ.

Прибојска бања носи име по суседном граду Прибоју који јој у потпуности пружа све пратеће услуге. Прибој је познат и чувен из праисторијских времена а под називом Јагат и Прибон, са почетка 16. века. Данас је познат и изван граница Србије, захваљујући аутобусима и камионима Фабрике аутомобила Прибој, изграђене 1953. године. Уз Фап се развио и индустријски комплекс "Полиестер" и хемијска индустрија "Епоксид". Без обзира на лошу ситуацију, последњих неколико година изграђени су значајни објекти за град као што су Спортска дворана, нови мост, градски базени и православни храм у новом делу града.

Центар Бање налази се падинама планине Златар, на подручју села Брдо односно његова три засеока, Крчевина, Думовина и Шибове. Име је добило по топографском обележју, а простире се у висинској зони од 984-1328 m. Вредности ове нетакнуте природне средине прате њене знаменитости. Осим Златарске шуме ту је и кањон реке Увац, Златарско језеро, Ушачка и Буковик пећина, резерват Белоглавог супа итд.

У непосредној близини Бање направљено је вештачко језеро Потпећ, које се протеже на дужини од око 20км узводно према Пријепољу, Потпећко језеро је настало изградњом бране Потпећ где је подигнута хидроелектрана под истим називом.

У близини Бање је и планина Златибор. Први становници Златибора били су Илири, затим Римљани после којих ове просторе насељавају Словени. Прве туристе Златибор је примио далеке 1750. године, а сазнање да се на Златибору људи могу излечити од многих болести старо је више од сто година. На Златибору се налази и Етно парк Сирогојно, где је постављена изложба народног стваралаштва.

 

JoomShaper